2023.január.27

  • Péntek
  • Angelika

Együttműködési megállapodást kötött a Honvédelmi Minisztérium és a HungaroControl

Partnerségi megállapodással erősíti az együttműködést a Honvédelmi Minisztérium és a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt

Fotó: Dévényi Veronika_Együttműködési megállapodást kötött a Honvédelmi Minisztérium és a HungaroControl

A dokumentum aláírásakor – február 12-én, kedden, a fővárosban – Benkő Tibor honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a honvédség fő célja, hogy a légtér használói biztonságban legyenek.

A tárcavezető elmondta, a HungaroControlal már régóta tart az együttműködés, jelenleg 16 katona teljesít szolgálatot a szervezetnél, s folyamatosak a kiképzések is. „Ahogy a déli határon a rendőrséget segítjük feladataik ellátásában, a katasztrófahelyzet esetén pedig a katasztrófavédelmi szakembereket támogatják a katonák, itt pedig alapvető érdekünk, hogy mind a polgári légi közlekedés, mind a katonai légi forgalom tekintetében együtt tudjunk működni” – fűzte hozzá.

Ugyanakkor az együttműködés alapján, a HungaroControl segítségével a távoli országok légterét is figyelhetik, ami a missziók miatt fontos. A megállapodás értelmében egy esetleges katasztrófahelyzetben – ha erre szükség van – a HungaroControl adatait is igénybe veheti elemzésre a tárca.

Benkő Tibor emlékeztetett: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően a honvédség a modernizáció útjára lépett, s a most aláírt együttműködési megállapodás nagymértékben segítheti a hadsereg fejlesztését is.

Szepessy Kornél, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, legalább 25 éve tart az együttműködés a tárca és a cég között, a mostani megállapodás pedig tovább erősítheti azt a jó és gyümölcsöző viszonyt, ami már kialakult. „Ez a megállapodás rendkívül szükséges, mert a tevékenységünk jellege, és a közösen használt légtér szorosan összefügg, s egyben egymásra utal bennünket: a Honvédelmi Minisztériumot és a HungaroControlt” – hangsúlyozta az igazgató.

Az eddigi együttműködésről elmondta, a három katonai repülőtér teljes szakállománya megfordult a HungaroControl képzésén, s az elmúlt évben 34 katona volt náluk valamilyen képzésen.

Kérdésre válaszolva kifejtette, az együttműködés tíz projektet tartalmaz, ezek közül kiemelte a távoli toronyirányítás technológiájának bevezetését a honvédségnél, valamint a NATO-radarok által vett, megszűrt radarinformációk továbbítását a HungaroControlnak.

[2019.02.13]

 

Átadták a honvédség új helikoptereit Szolnokon

Ilyen volt a Gripenek augusztus 20-i bemutatója belülről

Először repült az első, Magyar Honvédségnek gyártott helikopter

Nemzetközi tüzérszakmai műhely Tatán

Felderítők bemutatója a leukémiás gyermekek gyógyulásáért

Véget ért a Szentesi Fokos 2019 - többnemzeti gyakorlat

Elhunyt bajtársaikra emlékeztek a tűzszerészek

Életet mentett a szabadnapos kecskeméti katona

Hatástalanították a tűzszerészek a Bozsik Stadionban talált bombát

Bombák kiemelés, Budafok érintett részét kiürítették

Generációváltás

Az ország számos pontján meneteltek

A honvédséget katonának kell vezetnie, nem politikusnak

Új harckocsikat vesz a honvédség

A katona jóléte a cél

Honvédelmi tárgyú törvényekről egyeztettek

Megérkeztek a nagyjavított Mi-24-es harcihelikopterek

Megérkeztek a pályakezdő tisztek

Magyarországot minden körülmények között meg kell védeni

Nemzetközi gyakorlatot tartanak Ócsán

Kiképzésen a központ katonái

Megduplázzák a honvédelmi költségvetést

A hadsereg önmagában nem képes kezelni minden biztonsági kihívást