2023.január.27

  • Péntek
  • Angelika

CEU nem kell, viszont Orbán Viktor kiadta az utasítást a budapesti kínai egyetem létrehozására

A világ legszűkebb élvonalába tartozó Fudan hazai szerepvállalása, a neves külföldi professzorok megjelenése felgyorsítja a magyar felsőoktatás megkezdett nemzetköziesítését.

CEU nem kell, viszont Orbán Viktor kiadta az utasítást a budapesti kínai egyetem létrehozására
CEU nem kell, viszont Orbán Viktor kiadta az utasítást a budapesti kínai egyetem létrehozására

A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg Orbán Viktor határozata a "Magyarország Kormánya és a Kínai Népköztársaság között a Fudan Egyetem részvételével alapítandó magyar egyetem létrehozásának előkészítéséről szóló együttműködési megállapodás létrehozására adott felhatalmazásról", amiben több tárcavezetőt is cselekvésre szólított fel a kormányfő.  A magyar miniszterelnök rögzíti, egyetért a kínaikkal kötött együttműködési megállapodással.

Ezért"felhatalmazom az  innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy

-a  külgazdasági és külügyminiszterrel és a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterrel egyetértésbena tárgyalásokon részt vevő személyeket kijelölje

- felhatalmazom az  innovációért és technológiáért felelős minisztert vagy az  általa kijelölt személyt, hogy a tárgyalások eredményeként előálló szövegtervezetet kézjegyével lássa el;

-felhívom a  külgazdasági és külügyminisztert, hogy a  Megállapodás létrehozásához szükséges meghatalmazási okiratot adja ki;

-felhívom az innovációért és technológiáért felelős minisztert, a külgazdasági és külügyminisztert és az igazságügyi minisztert, hogy a Megállapodás létrehozását követően a Megállapodás szövegének végleges megállapítására való felhatalmazásról szóló határozat tervezetét haladéktalanul terjesszék a Kormány elé".

-A magyar kínai egyetem ötlete 2019 decemberére datálható, amelyhez a kormányzat szerint jó alapul szolgál, hogy már jelenleg is több mint 2300 kínai állampolgár tanul a magyarországi felsőoktatásban.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az együttműködési megállapodás aláírásakor azt mondta, hogy

"Magyarország az egyetemi együttműködésnek köszönhetően regionális tudásközponttá válhat. A világ legszűkebb élvonalába tartozó Fudan hazai szerepvállalása, a neves külföldi professzorok megjelenése felgyorsítja a magyar felsőoktatás megkezdett nemzetköziesítését. A tervezett campusnyitás előmozdíthatja a további kínai beruházásokat, és különösen a kínai vállalatok kutatás-fejlesztési központjainak letelepedését Magyarországon".

A kezdeményezés aláírói szerint az egyetem létrehozása egyformán illeszkedik a keleti nyitás politikájához, a kínai „Egy övezet, egy út” programhoz, és a két ország között idén novemberben megújított kulturális, tudományos és oktatási egyezmény céljaihoz.

hirpress.hu  mti

[2020.08.15]