2023.január.27

  • Péntek
  • Angelika

Rengetegen vettek részt a sztrájkoló pedagógusok Kossuth téri tüntetésén

Ti vagytok a magyar értelmiség utolsó védőbástyája.

Alfahír/Verebes Károly
Alfahír/Verebes Károly

„A sztrájk alapjog! A nagy kockásinges találkozó!”

Ez volt az ismét tüntető pedagógusok Kossuth téri demonstrációjának az egyik üzenete, amit minden felszólaló hangsúlyozott is rövid beszédében. A napok óta sztrájkoló pedagógusok mellett, ezrek jelentek meg a PDSZ, a PSZ, a Ne dolgozz ingyen, az aHang, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a VDSZ Szakszervezet és a Tanítanék mozgalom felhívására.

A szolidaritás érzékelhető volt, hiszen nemcsak a legkülönfélébb szakszervezetek vezetői támogatták a kényszerhelyzetben lévő pedagógusokat, hanem a szülők túlnyomó többsége, így általuk a társadalom szinte minden szegmense képviselve volt.

A sztrájk kezdete óta csak az ígéretek száma nőtt, de ha a kormány annyi energiát fektetett volna ezeknek a megvalósításába, mint amennyit az elégedetlenség kifejezésének megakadályozásába, eljönne a kánaán - mondta felszólalásában Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) képviselője hangsúlyozva, hogy a 2014-es első tiltakozások óta érdemi változás a mai napig nem történt.

Szeretném, ha a politikusaink annyit fordítanának a tanáraink jóllétére, mint a sajátjukéra!

Taskovics István, a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetének (TBDSZ) elnöke, ezután  összehasonlította a tanárok és a parlamenti képviselők fizetését...

Kaptam én is néhány olyan üzenetet, hogy miért éppen most a választás előtt sztrájkolunk, meg hogy ezzel az ellenzéket támogatjuk a Fidesszel szemben. De higgye el, nekünk is nagyon nehéz volt meghozni ezt a döntést. Én már lassan nyugdíjas leszek, de a fiatal kollégák érdekében is muszáj felhívni a figyelmet a pedagógusbérekre. Annyira alacsonyak a fizetések, hogy már egy matematika tanárnak is nehéz feladat kiszámolni a kiadások elosztását - mondta az Alfahírnek némi iróniával D. István, matek-fizika szakos tanár.

Ungvári Sára tanárjelölt szerint a sztrájk és a polgári engedetlenség egyik legfontosabb kérdése az, hogy ki fog holnap tanítani? Kiemelte a pályakezdő tanárok megélhetési nehézségeit.

Mindez a szociális és az egészségügyi szférába dolgozókra is érvényes- tette hozzá.

 Az érdekképviseltek vezetői mellett diákok, szülők és mások mellett, a FreeSZFE Egyesület videóüzeneteit játszották be a kivetítőkön.

[2022.03.20]