2021.június.19

  • Szombat
  • Gyárfás

Lengyelországban tárgyaltak a V4-országok vezérkarfőnökei

A Visegrádi Együttműködés országainak éves, vezérkarfőnöki szintű találkozóját tartották június 21-22-én a lengyelországi Krakkóban, ahol a lengyel vezérkarfőnök átadta az együttműködés soros elnöki tisztét magyar partnerének.

Fotó: Honvéd Vezérkar - Lengyelországban tárgyaltak a V4-országok vezérkarfőnökei

A visegrádi országok vezérkarfőnökei kétnapos tanácskozásra gyűltek össze a lengyelországi Krakkóban, ahol áttekintették a V4 együttműködés lengyel elnökségének legfontosabb eredményeit, és megvitatták a katonai együttműködés aktuális kérdéseit. A találkozón a magyar delegációt dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök vezette.

A június 21-22-én megrendezett megbeszélésen a visegrádi négyek mellett jelen voltak a balti országok, valamint Ukrajna katonai vezetésének képviselői is. A találkozó külön apropóját a V4-elnökség átadása jelentette, amelynek keretében dr. Benkő Tibor vezérezredes jelképesen átvette Leszek Surawski altábornagy, lengyel vezérkarfőnöktől a V4-elnökséghez kapcsolódó katonai együttműködés irányítását.

A találkozó során a felek áttekintették a lengyel elnökség elmúlt egy évének eredményeit és megismerhették a magyar elnökség prioritásait, elképzeléseit. Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök kiemelte: a magyar V4 elnökség meghatározó elemei között fontos helyen szerepel az EU-n belüli V4-es együttműködés erősítése, valamint a régió biztonságának és stabilitásának megőrzése és garantálása. A tagországok ebbéli együttműködésüknek számos példáját adták az elmúlt évek során, legyen szó akár a visegrádi országoknak a magyar határvédelemben nyújtott segítségéről, vagy az Európai Uniónak felajánlott V4-harccsoportról. E célok elérése érdekében a magyar elnökség nyitott a visegrádi négyek és a régió többi országa közötti kapcsolatok további erősítésére. Ennek hangsúlyos példája a balti államok, valamint Ukrajna meghívása a mostani V4-találkozóra. Ukrajna egyébként évek óta résztvevője a kibővített V4-es tanácskozásoknak.

Ukrajnával kapcsolatban a találkozó során a vezérkarfőnökök tájékoztatást kaptak a kelet-ukrajnai biztonsági helyzetről és megvitatták az országnak felajánlható támogatásokat.

A balti államok jelenléte azért is különösen aktuális volt, mert a V4-ek katonái rotációs alapon jelenleg is közös kiképzéseket, gyakorlatokat tartanak az országokban, így járulva hozzá a térség biztonságának megerősítéséhez és a NATO célkitűzéseinek teljesüléséhez.

A 2016 első félévében készenlétben állt V4 EU harccsoport sikere nyomán a visegrádi országok 2019-re is felajánlották a harccsoportot az EU katonai készenléti rendszerébe.

A találkozón további fontos témaként szerepeltek a V4-ek közös kiképzési eseményei és gyakorlatai. Ezek összehangolása, elősegítése érdekében a lengyel elnökség idején elkészült egy oktatási-kiképzési katalógus, amelynek tartalommal való feltöltése és kiadása a magyar elnökség feladata lesz.

A konferencia zárásaként a V4 országok vezérkarfőnökei zárónyilatkozatban rögzítették elkötelezettségüket a megkezdett együttműködés mellett. A dokumentum azzal a nem titkolt szándékkal jött létre, hogy segítségével a visegrádi országok együtt és közös erőfeszítéssel járuljanak hozzá a NATO és az EU hosszú távú célkitűzéseihez, amivel a régió biztonságát és stabilitását mozdítják elő.

hirpress.hu  honvedelem.hu

[2017.06.23]

 

Átadták a honvédség új helikoptereit Szolnokon

Ilyen volt a Gripenek augusztus 20-i bemutatója belülről

Először repült az első, Magyar Honvédségnek gyártott helikopter

Nemzetközi tüzérszakmai műhely Tatán

Felderítők bemutatója a leukémiás gyermekek gyógyulásáért

Véget ért a Szentesi Fokos 2019 - többnemzeti gyakorlat

Elhunyt bajtársaikra emlékeztek a tűzszerészek

Életet mentett a szabadnapos kecskeméti katona

Hatástalanították a tűzszerészek a Bozsik Stadionban talált bombát

Bombák kiemelés, Budafok érintett részét kiürítették

Generációváltás

Az ország számos pontján meneteltek

A honvédséget katonának kell vezetnie, nem politikusnak

Új harckocsikat vesz a honvédség

A katona jóléte a cél

Honvédelmi tárgyú törvényekről egyeztettek

Megérkeztek a nagyjavított Mi-24-es harcihelikopterek

Megérkeztek a pályakezdő tisztek

Magyarországot minden körülmények között meg kell védeni

Nemzetközi gyakorlatot tartanak Ócsán

Kiképzésen a központ katonái

Megduplázzák a honvédelmi költségvetést