2021.május.15

  • Szombat
  • Zsófia
+10°C

Több mint kétmilliárd forintból fejleszti katasztrófavédelmi eszközparkját a Magyar Honvédség

„A Magyar Honvédség katasztrófavédelemmel összefüggő beavatkozási képességének fejlesztése” című projekt elsősorban árvíz elleni védekezéshez szükséges eszközök beszerzésére biztosít lehetőséget.

Fotó: Molnár László zászlós, Füzes Judith, Krasznai-Nehrebeczky Mária és a szerző

A korszerűsítésben és a képességek fejlesztésében leginkább érintett alakulatok egyike a szentesi műszaki ezred.

A Magyar Honvédség katasztrófavédelmi eszközparkjának korszerűsítése az Európai Unió kohéziós alapja támogatásával és a magyar állam társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, s huszonöt katonai beavatkozó csoportot érint. Közülük tizennyolcnál kapacitásbővítésre kerül sor, ugyanakkor hét új csoport létrehozására is lehetőség nyílik.

„A Magyar Honvédség katasztrófavédelemmel összefüggő beavatkozási képességének fejlesztése” című projekt elsősorban árvíz elleni védekezéshez szükséges eszközök beszerzésére biztosít lehetőséget.

A 2,215 milliárd forint összköltségű beruházás keretében korszerű infokommunikációs eszközökkel, széles sávú rádiókkal, kétéltű szállítókapacitással, nagy teljesítményű benzines hordozható tisztavíz- és zagyszivattyúkkal, 300 köbméteres elasztikus üzemanyag-tartályokkal, kármentő ponyvákkal, táborikonyha-készletekkel, búvárfelszerelésekkel, gumicsónakokkal és csónakmotorokkal, különleges hordozható, vegyi azonosító műszerekkel, védőruhákkal, mentőmellényekkel, mentőövekkel, nehéz földmunkagépekkel és nehézgép-szállító szerelvényekkel bővül a Magyar Honvédség eszközparkja.

A projekt keretében növekszik a védekezésben részt vevő csoportok munkájának hatékonysága, fokozódik a lakosság biztonsága. A fejlesztés elsődleges célja fenntartani és bővíteni a katasztrófavédelmi feladatok ellátásának jelenlegi képességeit, növelni azok kapacitását. A program megvalósítása folyamatos. Várhatóan 2018 második negyedévében további eszközöket vehetnek majd át a honvédelmi katasztrófavédelmi rendszerben készenléti szolgálatot ellátó, az ország bármely pontján bekövetkezett, bármilyen kárhelyzet enyhítésére felkészült beavatkozó csoportok.

Bár a honvédségnek nem elsődleges feladata, a lakosság biztonsága érdekében azonban fel kell készülnünk a katasztrófahelyzetekre, mert a katonák nem csak háborús időben védik a magyar állampolgárok biztonságát. Bárhol, bármikor készen állnak a segítségnyújtásra.

Ehhez a védelemhez azonban a jól felkészült, szakképzett katonák mellett modern, korszerű technikai eszközök is kellenek. Ezért kiemelt jelentőségű ez a fejlesztés, amely több minisztérium és szervezet közös munkájának eredményeként valósulhatott meg – hangsúlyozta a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési programba illeszkedő projekt első fázisában beszerzett eszközök átadásakor dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke.

A már a honvédség tulajdonába került, valamint a közeljövőben várható eszközöket a honvédelmi katasztrófavédelmi rendszer keretében munkacsoportokat biztosító katonai szervezetek között osztják el.

Általában az alakulatok már meglévő képességeinek a megerősítését, reagálási idejük lerövidítését tették (teszik majd) lehetővé, egy részüknek köszönhetően azonban a munkacsoportok új képességekkel is gyarapodhatnak. Az érintett alakulatok képviselői az elmúlt év végén, az MH Anyagellátó Raktárbázison vehették át az új és felújított technikákat, amelynek egy jelentős része a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred használatába került.

[2018.04.16]

 

Átadták a honvédség új helikoptereit Szolnokon

Ilyen volt a Gripenek augusztus 20-i bemutatója belülről

Először repült az első, Magyar Honvédségnek gyártott helikopter

Nemzetközi tüzérszakmai műhely Tatán

Felderítők bemutatója a leukémiás gyermekek gyógyulásáért

Véget ért a Szentesi Fokos 2019 - többnemzeti gyakorlat

Elhunyt bajtársaikra emlékeztek a tűzszerészek

Életet mentett a szabadnapos kecskeméti katona

Hatástalanították a tűzszerészek a Bozsik Stadionban talált bombát

Bombák kiemelés, Budafok érintett részét kiürítették

Generációváltás

Az ország számos pontján meneteltek

A honvédséget katonának kell vezetnie, nem politikusnak

Új harckocsikat vesz a honvédség

A katona jóléte a cél

Honvédelmi tárgyú törvényekről egyeztettek

Megérkeztek a nagyjavított Mi-24-es harcihelikopterek

Megérkeztek a pályakezdő tisztek

Magyarországot minden körülmények között meg kell védeni

Nemzetközi gyakorlatot tartanak Ócsán

Kiképzésen a központ katonái

Megduplázzák a honvédelmi költségvetést

A hadsereg önmagában nem képes kezelni minden biztonsági kihívást

Rábákat kapott a honvédség