2023.február.4

  • Szombat
  • Ráhel

Amerikai-magyar közös képzések az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison

Amerikai légierős MTT (Mobile Training Team – mobil kiképző csoport) tartott kihelyezett képzést a kecskeméti repülőbázison.

Fotók: Németh Attila, Tóth Róbert hadnagy, Török Nikolett, Galambos Sándor

Az amerikai-magyar közös légierős képzés fő célja az interoperabilitás növelése és a partnerségi viszony elmélyítése. A mentorprogram során megszerzett ismeretanyag és a közösen végrehajtott feladatok előkészítik és segítik az amerikai légierővel, valamint a környező NATO-tagállamok légierőivel való együttműködést és a feladatok közös, gördülékeny végrehajtására való felkészülést.

A képzés hat időpontban, hat témakört érintve, a Magyar Honvédség három katonai repterén, valamint Veszprémben az MH LVIK-ben folyik  augusztus 27. és szeptember 28. között. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison négy tárgykörben osztották meg ismereteiket és tapasztalataikat az amerikai oktatók. A magyar, lett, horvát, észt, lengyel és szlovén légierős szakállomány elméletben és gyakorlatban is elsajátította az általános repülőtéri vészhelyzeti eljárásrendet, különös tekintettel az F16 típus hydrazinnal kapcsolatos eljárásaira (Flight-line Emergency Procedures and Hydrazine familiarization). Ismereteket szereztek az „Airfield Management” feladatrendszeréről, ami tulajdonképpen összefogja a repülőterek üzemeltetéséhez és működtetéséhez szükséges összes szolgálat és szolgáltatás felügyeletét.

A mentoráltak lehetőséget kaptak, hogy megismerjék és gyakorlatban is elsajátítsák a szállító repülőgépek rakodásának szabályait normál és veszélyes szállítmányok vonatkozásában az amerikai és a NATO-szabványoknak megfelelően. (Cargo Load Handling familiarization). A Kecskeméten folyó képzéseket a repülőbázis részéről Banka László alezredes, a kecskeméti repülőbázis Repülő Harcbiztosító és Üzemeltető Zászlóalj parancsnoka koordinálta, míg az Egyesült Államok Nagykövetségének Védelmi Együttműködési Osztályát, (ODC - Office of Defense Cooperation) Matthew Blackburn százados képviselte.

A tanfolyam oktatói közül többen a Ramsteinbe települt USAFE 435. Gyorsreagálású Század Légierő Tanácsadói Csoport (United States Air Forces in Europe, 435th Contingency Response Squadron, Air Advisor Flight) tagjai voltak. A kiképzők nagy tapasztalattal rendelkező, képzett szakemberek, akiknek a legfőbb feladata, hogy a partneri együttműködés kialakítását mentorprogramokkal támogassák. (M2M - Military-to-Military és MTT - Mobile Training Team rendezvények) A kiképzést az Ohio Légi Nemzeti Gárda (OANG) szakemberei is segítették oktatóként.

Az OANG és Magyarország között kialakított partnerségi viszony fontosságát hangsúlyozva, John Harris vezérőrnagy, az OANG parancsnokhelyettese hivatalos úton, Magyarországon tartózkodott. E látogatás keretein belül tiszteletét tette Kecskeméten az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison is és köszöntötte a program résztvevőit. A tizennégy fős delegációt szeptember 18-án, Kecskeméten Ugrik Csaba dandártábornok, bázisparancsnok és Sáfár Albert dandártábornok, az Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke fogadta.

A közös képzés utolsó fázisa egybeesik a „Lion Effort 2018” többnemzeti repülőharcászati gyakorlattal, amit idén az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis szervez. Így a légvédelmi irányítók Veszprémben és Kecskeméten folyó továbbképzésén (Multinational GCI mentorship) megszerzett ismeretanyagot a mentoráltak valós repülések során gyakorolhatják majd.

hirpress.hu  honvedelem.hu

[2018.09.28]

 

Átadták a honvédség új helikoptereit Szolnokon

Ilyen volt a Gripenek augusztus 20-i bemutatója belülről

Először repült az első, Magyar Honvédségnek gyártott helikopter

Nemzetközi tüzérszakmai műhely Tatán

Felderítők bemutatója a leukémiás gyermekek gyógyulásáért

Véget ért a Szentesi Fokos 2019 - többnemzeti gyakorlat

Elhunyt bajtársaikra emlékeztek a tűzszerészek

Életet mentett a szabadnapos kecskeméti katona

Hatástalanították a tűzszerészek a Bozsik Stadionban talált bombát

Bombák kiemelés, Budafok érintett részét kiürítették

Generációváltás

Az ország számos pontján meneteltek

A honvédséget katonának kell vezetnie, nem politikusnak

Új harckocsikat vesz a honvédség

A katona jóléte a cél

Honvédelmi tárgyú törvényekről egyeztettek

Megérkeztek a nagyjavított Mi-24-es harcihelikopterek

Megérkeztek a pályakezdő tisztek

Magyarországot minden körülmények között meg kell védeni

Nemzetközi gyakorlatot tartanak Ócsán

Kiképzésen a központ katonái

Megduplázzák a honvédelmi költségvetést

A hadsereg önmagában nem képes kezelni minden biztonsági kihívást