2022.november.28

  • Hétfő
  • Stefánia
+4°C
  • Kedd
  • +3°C/+6°C
  • Szerda
  • +2°C/+5°C
  • Csütörtök
  • +3°C/+6°C

Véget ért a Szentesi Fokos 2019 - többnemzeti gyakorlat

Lezárult az amerikai rendészek és a magyar műszakiak gyakorlata.

Fotó: a szerző felvételei

Első alkalommal hajtottak végre közös feladatokat az amerikai 18. Katonai Rendész Dandár (18th Military Police Brigade) és az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái. A május 31-én kezdődött és június 12-én zárult vízi átkelési gyakorlat alájátszója az MH Bakony Harckiképző Központ ellenerő százada volt.

Véget ért a Szentesi Fokos 2019. A többnemzeti gyakorlat - közel hatszáz katona és háromszáz technikai eszköz részvételével - Szentes, Dóc és Sándorfalva térségében zajlott. A közös munka során az amerikaiak megismerhették a műszaki alegységek hídépítéssel, átkelés biztosításával, híd-, komp-, és deszantátkelőhelyek kiépítésével kapcsolatos feladataikat, és ezek üzemeltetésének a körülményeit. A magyar katonák pedig betekintést nyerhettek az amerikai katonai rendészek munkájába.

A többnemzeti gyakorlat ünnepélyes zárásakor a közös munka eredményeit Glenn Schmick ezredes foglalta össze. A 18. Katonai Rendész Dandár parancsnoka beszédében kiemelte: „Nagyszerű magyar katonákkal dolgozhattunk együtt. Habár a hátterünk és a nyelvünk különböző, ez a gyakorlat is bizonyította szövetségünk erejét. Készen állunk, hogy szükség esetén megvédjük Európa szuverenitását. Büszke vagyok arra, hogy a magyar barátaink oldalán szolgálhattam. Remélem, hogy a 18. dandár katonái a jövőben is lehetőséget kapnak hasonló magyar-amerikai gyakorlatokon való részvételre!”

Antal László ezredes, a szentesi műszaki ezred parancsnoka ugyancsak a többnemzeti katonai együttműködés jelentőségét hangsúlyozta: „A gyakorlat megtervezésekor az egyik vezérlő elvnek tekintettük, hogy olyan kiképzési feladatokat tűzzünk ki, amelyek külön-külön is szolgálják a résztvevők képességeinek a gyarapítását, segítsék a partnereink céljainak megvalósulását. Az elmúlt napok tapasztalatai alapján ezek a kiképzési célok meg is valósultak. Ugyanakkor lehetőségünk volt egymás eljárásrendjének, munkamódszereinek megismerésére, a közös munka gyakorlására, kiváló munkakapcsolatok és barátságok kialakítására is.”

A gyakorlat zárásaként az amerikai rendész dandár parancsnoka emléktárgyat adományozott Szentes önkormányzatának, amelyet dr. Demeter Attila alpolgármester vett át, majd ünnepélyes keretek köz levonták a NATO, az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország lobogóit.

A közösen végrehajtott feladatok értékelése kora délután folyatódott. A többnemzeti gyakorlat során tanúsított kiemelkedő munkája elismeréseként Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka emléktárgyat adományozott Glenn Schmick ezredesnek, a 18. Katonai Rendész Dandár parancsnokának. Az elismerést Antal László ezredes adta át.

hirpress.hu  honvedelem.hu

[2019.06.13]

 

Átadták a honvédség új helikoptereit Szolnokon

Ilyen volt a Gripenek augusztus 20-i bemutatója belülről

Először repült az első, Magyar Honvédségnek gyártott helikopter

Nemzetközi tüzérszakmai műhely Tatán

Felderítők bemutatója a leukémiás gyermekek gyógyulásáért

Elhunyt bajtársaikra emlékeztek a tűzszerészek

Életet mentett a szabadnapos kecskeméti katona

Hatástalanították a tűzszerészek a Bozsik Stadionban talált bombát

Bombák kiemelés, Budafok érintett részét kiürítették

Generációváltás

Az ország számos pontján meneteltek

A honvédséget katonának kell vezetnie, nem politikusnak

Új harckocsikat vesz a honvédség

A katona jóléte a cél

Honvédelmi tárgyú törvényekről egyeztettek

Megérkeztek a nagyjavított Mi-24-es harcihelikopterek

Megérkeztek a pályakezdő tisztek

Magyarországot minden körülmények között meg kell védeni

Nemzetközi gyakorlatot tartanak Ócsán

Kiképzésen a központ katonái

Megduplázzák a honvédelmi költségvetést

A hadsereg önmagában nem képes kezelni minden biztonsági kihívást